maandag 10 december 2012

ei-tand




Een poosje terug ontstond er tijdens de lunch een discussie over kippen. Plofkippen versus bio-kippen. Over overmatig antibioticumgebruik, waterinjecties, groeihormonen, eiwitinjecties...
We kwamen er niet uit.

Eén van de assistentes vertelde dat haar ouders thuis een kippenboerderij hebben.
Zo'n echte mega-stal met zo'n 25.000 kippen, die in 6 weken klaargestoomd worden tot hun eindbestemming. Megastal??? In mijn ogen is dat mega ja, maar eigenlijk is het nog de kleinste kippenstal van Nederland. Zij nodigde ons uit om eens bij haar thuis te komen kijken. Dan kon haar vader ons een rondleiding geven en vertellen hoe het er bij hun aan toe gaat.

Vorige week was het zover. Ze hadden een lading eieren gekregen en die zouden 6 december uit zijn. Dat was wel het leukste moment om langs te komen.



En ja... al die kuikentjes, een leven van 6 weken, voordat ze op een schaaltje met een folietje over hun buikje in de supermarkt liggen, ze waren schattig, en ik vond het maar een raar idee.



Zielig? Ja, een beetje wel, maar ik had een nog zieliger idee bij plofkippen. Ze hadden best veel ruimte. Maar scharrelen in het vrije veld is weer een ander verhaal. In kippenfarm land was dit best nog een 'kippenvriendelijke' boerderij. De kuikentjes worden in het ei aangeleverd (scheelt stress), ze krijgen direct eten en drinken (dat schijnt niet overal zo te zijn, daar dit niet strikt noodzakelijk is), en er wordt geen anti-biotica gegeven (vertelde de kippenboer).



En om ook maar eens een 'knuppel in het hoender kippen-hok te gooien...':  de boer vertelde dat ook een biologische kip niet zaligmakend is. Omdat een biologische kip er langer over doet om slachtrijp te worden, moet hij ook langer gevoerd worden, meer voer krijgen, moet er langer gestookt worden om het kippetje warm te houden, en daardoor is zijn ' voetafdruk' op de aarde ook vele malen groter dan die van een gewoon kippetje. Hij omschreef het, qua energieverbruik, als de Hummer onder de kippen. Tja... ik heb werkelijk nog nooit op die manier over kippen nagedacht.

Nou ja, ik moet afgaan op wat ik hoor en zie. De discussie zal nog blijven, ik weet er nog steeds niet genoeg vanaf om alles te kunnen onderbouwen. Ik blijf tevreden met mijn 'vlees hoeft echt niet iedere dag- regel', zodat ik regelmatig een kippetje of een ander diertje spaar, biologisch of niet.

Intussen hebben mooi nog een biologielesje meegepikt over 'het seksen' van kippen, over dooierresten en dooierrestontstekingen (die op deze boerderij niet voorkomen), over het gelijktijdig uitkomen van de eitjes doordat ze elkaar aansteken, over hoe warm het moet zijn in een kuikenstal, over berekeningen van voeding en vleesopbrengst. En natuurlijk waren wij vooral geïnteresseerd in de ei-tand :-)







Geen opmerkingen: